کلینیک نسیم قصد دارد چگونگی کنترل هیجان و انواع هیجان ها را به شما توضیح دهد تا شما اطلاعاتی در مورد این موضوع پیدا کرده و در صورت لزوم برای مشاوره به کلینیک نسیم مراجعه کنید.

یکی از مطرح ترین مباحث در حوزه روان شناسی، مدیریت هیجاناتی است که در موقعیت های مختلف به وجود می آید. اصولا بیشتر افراد در کنترل هیجانات منفی دچار مشکل می شوند. در بیشتر مواقع احساس هیجان به افراد غلبه می کند که در این شرایط نیاز به روش هایی برای کنترل کردن هیجان داریم، کنترل هیجانات به خصوص کنترل خشم، مهارتی است که بسیار مهم و اساسی می باشد. در ادامه به بررسی راه های مدیریت انواع هیجان خواهیم پرداخت.

ناتوانی در مدیریت هیجانات

شاید در بعضی مواقع برای شما پیش آمده باشد که نتوانید احساسات خود را کنترل کنید و به صورت مخرب، نامناسب و افراطی آن را بروز داده اید که همین امر سبب شده به محیط اطراف خود صدمه ای وارد کرده باشید. خشم، غم، اضطراب و ترس از جمله هیجانات و انواع احساساتی است که هر فرد در طول زندگی خود تجربه می کند. در برهه ای از زمان برخی افراد قادر به کنترل هیجان خود نیستند و این امری کاملا طبیعی است.

هیجان چیست؟

هیجان یک حالت زود گذر و عاطفی است که در اثر یک اتفاق بیرونی ایجاد می شود. هیجان تاثیر مستقیم بر تفکر و در نهایت رفتار افراد می گذارد. هیجان ها پاسخ های کلی و ساده ای هستند که بدن ما به محرک های بیرونی و درونی نشان می دهد. این پاسخ ها معمولا آنی و با تغییرات فیزیولوژیک مانند غم، شادی، خشم، تعجب، ترس و … همراه هستند.

کنترل هیجان - مدیریت هیجان چیست
کنترل هیجان – مدیریت هیجان چیست

راه های مدیریت هیجان:

  • تمرکز و گوش دادن موسیقی مورد علاقه تان
  • یادگیری راه های کنترل هیجان منفی
  • احساسات خود را یادداشت کنید
  • به هیجان های خود اجازه بروز بدهید
  • سعی کنید با هیجان های خود آشنا شوید
  • در حالت های هیجانی شدید بحث نکنید و تصمیم مهمی نگیرید

عوامل ناتوانی در مدیریت هیجانات:

  • اختلالات طیف اوتیسم
  • اختلال نافرمانی مقابله ای
  • اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • اختلال سازگاری

روش هایی که در مدیریت هیجان به شما کمک می کند:

  • خواندن یک جمله که شما را آرام می کند
  • نفس عمیق بکشید و به اتفاقات مثبت فکر کنید
  • مکان مورد نظر را ترک نموده
  • تلقین عبارات مثبت به خود
کنترل هیجان - مدیریت هیجان چیست
کنترل هیجان – مدیریت هیجان چیست

مقایسه کنترل هیجان و احساسات با سطوح بالا و پایین:

عاشق شدن باعث می شود که فرد تغییرات جسمی و روانی زیادی را تجربه کند و این تجربیات، کنترل هیجان و احساسات فرد را متاثر می کند. از آنجایی که فرد عاشق در معرض هیجان و احساسات شدیدی که گاه مثبت و گاه منفی هستند قرار می گیرد، توانایی افراد در کنترل هیجان و احساسات برخواسته از عشق کاهش می یابد که می تواند بیانگر جنبه منفی عشق باشد که نیاز به مدیریت هیجان و احساسات دارد، ولی صبوری و از خود گذشتگی فرد عاشق برای حفظ رابطه عاشقانه نشانگر جنبه مثبت و منفی عشق است.

هر یک از هیجان ها اهمیت و نقش مهمی در زندگی افراد دارند. که کنترل آن در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد.

انواع هیجان

هیجان ترس

علت اصلی اختلالات عصبی انسان (ترس) می باشد. اما ترس همیشه باعث ناراحتی و مشکل نیست بلکه وجود آن در خیلی از موقعیت های زندگی لازم است. شکسپیر می گوید:” از میان همه تمایلات و احساسات بد، ترس منفورترین آنهاست.” می توان از علائم ترس به لرزیدن بدن، سفید شدن پوست، افزایش تعرق بدن اشاره نمود، از دیگر علائم ترس در بدن سیخ شدن موهای بدن است. در زمان احساس ترس، ضربان قلب شما به شدت بالا میرود. از دیگر علائم این احساسات می توان به باز شدن دهان، بالا رفتن ابروها اشاره نمود، فردی که دچار ترس شده است در گام اول مثل یک مجسمه از حرکت می ایستد و گاها میزان ضعیف ترس باعث می شود در فرد میل شدیدی به خمیازه کشیدن بوجود بیاید.

هیجان خشم

عصبانیت بسیار آسان است و همه افراد می توانند عصبانی شوند اما عصبانیت در برابر شخص مناسب، به اندازه مناسب، در مکان مناسب و به روش مناسب آسان نمی باشد. در طول روز و زندگی روزمره خود ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که افکار ما را خراب کند و احساسات و هیجاناتی را در ما بیدار کند. این هیجان با: سرخ شدن صورت، منبسط شدن رگ های پیشانی و گردن، سرخ شدن چشم ها، کشیده شدن لب ها و دندان های قفل شده همراه اند.

کنترل هیجان - مدیریت هیجان چیست
کنترل هیجان – مدیریت هیجان چیست

هیجان اندوه

اندوه نیز مانند سایر هیجان ها از شدت و ضعف برخوردار است. انواع شدید و مهم آن زمانی است که بدون دلیل روشنی در فرد به وجود می آید. این هیجان از دسته هیجانات منفی می باشد. مشخص بودن و بی تحرکی، کاهش گردش خون، رنگ پریدگی، سست شدن عضلات از علائم اندوه و ناراحتی هستند. یک نشانه ثابت و دائمی اندوه این است که افراد به سرما حساسیت نشان می دهند و به سختی می توانند خود را گرم نگه دارند. هیجان اندوه عدم تمایل به غذا خوردن را نیز کاهش می دهد.

هیجان شادی

اغلب افراد احساس شادی را تجربه کرده اند، اما مانند هیجان اندوه، درجه ای از آن در رفتار افراد طبیعی است، ولی انواعی از آن که به طور مداوم و با علائم به وجود می آید به عنوان یک اختلال روانی شناخته می شود که در آن فرد به طور دائم در حالت شادی و شنگولی به سر می برد و امکان دارد دست به کارهای عجیب و غریب بزند. بیشتر روانشناسان معتقدند که علائم شادی در برخی اوقات به خشم شباهت دارد و هر کدام دسته بندی جداگانه ای دارند. هر دو این ها گرایش های هیجانی هستند، به طوری که باعث نزدیک شدن فرد به فرد رو به رو ( فردی که باعث خشم یا شادی شده است) می شوند، اما هدف خشم از بین بردن است و هدف شادی تداوم و نگهداری.

موضوع کنترل هیجان برای مردم، سازمان ها و دولت ها بسیار مهم است، چون که با کارایی فردی و اجتماعی افراد و در کنار آن با پیشرفت های علمی و صنعتی جامعه گره خورده است. که متاسفانه ایران از این حرکت جامعه بشری به دور مانده است. امیدواریم که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا بتوانید تا حد ممکن هیجانات خود را بشناسید و آن ها را کنترل کرده و در ساختن جامعه ای هر چند آرام تر نقش خود را ایفا کنید. کلینیک نسیم توانسته به مجموعه خود بخش تست هوش اضافه نموده که این امر زیر نظر مشاور و متخصص، صورت می گیرد و در صورت نیاز جلسات مشاوره برای همسر و فرزندان شما برگزار می شود.