رفتار درمانی

رفتار درمانی

روان‌درمانگرها بر این موضوع معتقدند که تمامی رفتارهای ما اکتسابی هستند، یعنی ما رفتارها را آموخته‌ایم پس قادر به این خواهیم بود که این رفتارها را تغییر داده و اصلاح کنیم، برای درمان مشکلات رفتاری از رفتار درمانی استفاده می‌شود و ما قصد داریم تا شما را بیشتر با این موضوع آشنا کنیم.

رفتار درمانی چیست؟

یکی از روش‌های روان درمانی رفتار درمانی میباشد که به رفتار درمانی شناختی یا CBT(Cognitive Behavioral Therapy) نیز شناخته می‌شود. این روش بر اساس این ایده بنا شده است که همه رفتارها آموخته می‌شوند، در نتیجه رفتارهای مخرب و ناسالم را می‌توان تغییر داد، رفتار درمانی به ریشه رفتارها نگاه نکرده و بیشتر بر تغییر آن در زمان حال تمرکز دارد. با این روش که هم برای کودکان و هم بزرگسالان مورداستفاده قرار می‌گیرد، اختلالات روانی متعددی شامل رفتارهای ناسالم و خودتخریبی قابل بهبود می‌باشند.

ساختار رفتار درمانی

 در ساختار رفتار درمانی از دو مفهوم اساسی شرطی‌سازی کلاسیک و شرطی‌سازی عامل تشکیل شده است. البته مفاهیم دیگری همچون آموزش حل مسئله، آموزش مهارت‌های مقابله، الگوسازی نیز هستند که ساختار رفتار درمانی قرار دارند.

شرطی‌سازی کلاسیک:

در این روش محرک خنثی و بدون پاسخ با محرکی که به طور طبیعی پاسخ بر می‌دهد، هماهنگ می‌شود.

شرطی‌سازی عامل:

این روش بر مبنای پاداش و جزا اجرا می‌شود به این صورت که رفتارهای دارای پاداش تکرار شده و رفتارهای مخرب کمتر و کمتر می‌شوند.

 

انواع رفتار درمانی

 

انواع رفتار درمانی:

مانند درمان‌های دیگر رفتار درمانی نیز روش و انواع متفاوتی دارد که به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

درمان شناختی رفتاری:

رایج‌ترین روش رفتار درمانی، درمان شناختی رفتاری می‌باشد، در این روش درمانگر به دنبال تأثیرات عقاید و افکار فرد بر روی اعمال و احساسات او می‌گردد و برای درمان این رفتار در زمان حال برنامه‌ریزی می‌کند.

بیزاری‌درمانی:

این روش اغلب برای درمان اختلالاتی نظیر سوءمصرف مواد مخدر، برای مثال به بیمار آموزش داده می‌شود تا مصرف مواد مخدر را با یک خاطره بد و ناخوشایند هماهنگ کرده و جایگزین حس خوشایند کرده تا از این روش برای ترک آن استفاده کند.

حساسیت‌زدایی سیستمی

حساسیت‌زدایی سیستمی یا منظم معمولاً برای در ترس و فوبیا استفاده می‌شود. در این روش درمانگر تکنیک آرامش را آموزش داده و بیمار پاسخ‌های آرامش‌بخش را جایگزین ترس خود می‌کند.

 

رفتار درمانی

مراحل رفتار درمانی

  1. شناسایی رفتار مخرب در بیمار
  2. بررسی شرایطی که منجر به بروز این رفتار می‌شود.
  3. شناخت عوامل تداوم این رفتار
  4. ایجاد نقشه راه بیمار و مراحل درمانی
  5. شروع رفتار درمانی
  6. طول درمان و جلسات متداوم
  7. پایان رفتار درمانی و بررسی نتایج

 

طول درمان رفتاردرمانی چقدر است؟

طول دوره درمان بر اساس نظر متخصص و شرایط بیمار تعیین می‌شود اما معمولاً درمان بین 6 هفته تا 6 ماه طول می‌کشد. جلسات رفتار درمانی بین 30 تا 60 دقیقه طول می‌کشد و دارای تداوم می‌باشد و فاصله بین جلسات بیمار می‌تواند متفاوت باشد.

رفتار درمانی برای کودکان

این روش درمانی و بازی‌ درمانی اغلب برای درمان اختلالات روان‌شناختی کودکان استفاده می‌شود، در این روش به کودک واکنش‌های درست در مواجهه با موقعیت‌های متفاوت آموزش داده می‌شود. از مهم‌ترین اصول این روش آشنایی کودک با مفاهیمی همچون پاداش و تنبیه است که به درمان اختلالات کودک کمک می‌کند.

در جلسات درمانی کودک با اعتماد به درمانگر در جلسات درمانی خود پیشرفت می‌کند.

 

رفتار درمانی کودکان

 

رفتار درمانگر مناسب

یافتن درمانگر مناسب و قابل‌اعتماد به‌اندازه خود درمان مهم می‌باشد، فرد درمانگر باید مجوز و مدرک لازم را داشته باشد. او باید بتواند اعتماد بیمار را به دست بیاورد و درعین‌حال حریم خصوصی او را حفظ کند. او باید به‌گونه‌ای باشد که بیمار در کنار او احساس راحتی کرده و بتواند مشکلات خود را در میان بگذارد.

رفتار درمانی برای چه اختلالاتی مورداستفاده قرار می‌گیرد؟

  • افسردگی
  • اضطراب
  • اختلالات هراس
  • خشم و پرخاشگری
  • فوبیا، تروما، بیش‌فعالی
  • اختلال وسواس فکری
  • سوءمصرف مواد

 

رفتار درمانگر

 

رفتار درمانی در مرکز توان بخشی و گفتار درمانی نسیم

برای رفتار درمانی در مرکز توان بخشی و گفتار درمانی نسیم زیر نظر دکتر نسیم مردانی، ابتدا با مراجعه به پزشک معاینات اولیه صورت می‌گیرد سپس توسط افراد متخصص از بیمار موردنظر تست هوش گرفته می‌شود و باتوجه‌به معاینات و نتیجه تست از روش‌های درمانی استفاده می‌شود. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با گفتار درمانی نسیم تماس حاصل فرمایید.

نشانه ها : رفتار درمانی
آخرین مقالات
اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی یکی از مشکلات گفتاری رایج در میان کودکان است. چنانچه کودک شما به این اختلال مبتلا شود، ممکن است در کارهایی همانند به‌ خاطر سپردن کلمات و یا گفتن جملات پیچیده دچار مشکلاتی شود. 1403/09/02 | 09:17
اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی از مشکل‌ ساز ترین بیماری ‌هایی بوده که می ‌تواند روی سلامت بدن و همچنین مهارت‌های گفتاری و زبانی تأثیر زیادی داشته باشد. 1403/09/02 | 09:07
انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

به طور کلی تارهای صوتی متشکل از بافت‌های عضلانی از جنس الاستیک هستند که در  کنار یکدیگر در بخش حنجره و بالای لوله تنفس نای قرار گرفته ‌اند. تار صوتی نیز نظیر سایر بافت‌ های بدن در معرض آسیب بوده و ممکن است دچار کشیدگی شوند. 1403/08/30 | 10:58

ارسال نظر

طراحی سایت توسط دودکو طراحی سایت دود