آشنایی با انواع اختلالات گفتاری

آشنایی با انواع اختلالات گفتاری


در مقالات قبلی کاملا با گفتار درمانی اشنا شدیم حال میخواهیم با برخی از اختلالات گفتاری آشنا شویم و سعیمان بر این است که بتوانیم در هرمورد توضیح کوتاهی برایتان شرح دهیم.

انواع اختلالات گفتاری

اختلالات گفتاری تاثیر بر صحبت کردن و فهم جمله برای مردم است که فرد میداند که چه میخواهد بیان کند اما قادر به زبان اوردن آن نیست که این اتفاقات باعث از دست دادن اعتماد به نفس و حتی افسردگی فرد میشود که در پایین به چندین مورد آن اشاره خواهیم کرد.

آشنایی با انواع اختلالات گفتاری
آشنایی با انواع اختلالات گفتاری

اختلال زبان

زبان انسان از دو قسمت تشکیل شده است دریافت کردن و بیان کردن ، اختلال در هر بخش میتواند برای فرد مشکل ساز باشد مانند تولید یا درک لغات ، جمله سازی  و… میتواند مشخصه هایی برای فردی که داری اختلال زبان است باشد.

اختلال صوت گفتار

اصولا برای بیان کردن درست کلمات به یک هماهنگی بین عضلات صورت و لب ها در کنار تنفس مداوم نیاز است این مساله را اغلب در کودکان مشاهده میکنید که در تولید کلمات قابل فهم مشکل دارند.

لکنت زبان

میتوان گفت لکنت زبان باعث کشیده گویی یا بریده گویی در فرد است که باعث وقفه هایی در بین جملات یا به کشیدن غیر ارادی یک کلمه گویند که این مشکل زمانی رخ میدهد که فرد خیلی سریع صحبت میکند و در کودکان میتوان از مشکل آواسازی نام برد.

مطالب مفید :  رفتار درمانی برای چه کسانی مناسب است ؟
آشنایی با انواع اختلالات گفتاری
آشنایی با انواع اختلالات گفتاری

اختلال ارتباط اجتماعی

افرادی که از این بیماری رنج میبرند هیچ مشکلی برای صحبت کردن یا درک و فهم کلمات ندارند اما وقتی به صورت گروهی برای استفاده از زبان خود ، توانایی لازم برای رعایت قوائد ، تغییر شرایط محیطی با توجه به موقعیتی که در آن قرار گرفتند را ندارد.

نکاتی درباره اختلالات گفتاری

اختلالات گفتاری اگر خفیف باشد در بعضی موارد شاید نیازی به درمان نداشته باشند حتی ممکن است با گذر زمان در برخی بیماران به راحتی درمان شود اما در بعضی موارد اگر به حال خود رها شوند باعث ایجاد اضطراب و ترس از صحبت کردن گردد که با راه حلی ساده که از طرف گفتاردرمانگر دریافت میکنید طی یک برنامه و انجام تمرینات ماهیچه های گلو و صورت و کنترل تنفس به راحتی درمان شود.

افسردگی و اختلال در تکلم

علاوه بر انواع اختلالات گفتاری رایج، افسردگی نیز یکی از عوامل مهم برای ایجاد اختلال در تکلم است. افسردگی و اختلال در تکلم می ‌توانند ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته باشند، زیرا افسردگی می ‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر فرآیند های ذهنی و فیزیکی فرد بگذارد که تکلم یکی از این فرآیندهاست.  یکی از علائم رایج افسردگی، کاهش انرژی و انگیزه است. این حالت ممکن است بر تمایل فرد به برقراری ارتباط و گفتار تأثیر بگذارد. افراد افسرده ممکن است کمتر صحبت کنند یا کلمات را با تأخیر و در زمانی طولانی‌ تر بیان کنند. در برخی از افراد مبتلا به افسردگی، سرعت تکلم کاهش می‌ یابد و ممکن است صحبت کردن کند و با تأخیر انجام شود. این کندی ممکن است به دلیل افکار منفی، خستگی روانی یا کمبود انرژی باشد.

مطالب مفید :  آموزش بیان اندام به کودک دارای تاخیر در رشد گفتار

از سوی دیگر نیز افسردگی می ‌تواند تمرکز و حافظه کلامی را تحت تأثیر قرار دهد. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است در یافتن واژه‌ ها یا جملات مناسب برای بیان افکار خود دچار مشکل شوند.علاوه بر تمامی این موارد در موارد شدید تر افسردگی، ممکن است افراد دچار اختلالات گفتاری پیچیده ‌تر شوند. به عنوان مثال، اختلالات روانی مانند اختلال در تکلم به نام آگرافیا می ‌تواند به دلیل افسردگی شدید رخ دهد.

چرا کودکان به اختلالات گفتاری مبتلا می شوند؟

وجود انواع اختلالات گفتاری در میان کودکان دلایل متعددی دارد. در برخی اوقات وجود برخی بیماری ها در گفتار تاثیر داشته و در برخی اوقات این مشکل به صورت مادرزادی است. می توان گفت علت مشکلات گفتاری در اکثر اوقات ناشناخته است اما دلایل رایج می تواند وجود آسیب مغزی، ایجاد نقص در شنوایی یا ناشنوایی، کم هوشی، استفاده از برخی داروهای مضر و همچنین آسیب های فیزیکی شکاف لب و کام، استفاده نادرست از تارهای صوتی، آزار اذیت کودک و اضطراب باشد. برخی از کودکان ممکن است به طور طبیعی در زمینه زبان و گفتار تأخیر داشته باشند. این نوع تأخیر می ‌تواند به دلایل مختلف مانند تفاوت ‌های فردی در سرعت رشد یا مشکلاتی در تعاملات اولیه با والدین یا اطرافیان رخ دهد.

مطالب مفید :  گفتار درمانی چیست؟

محیطی که کودک در آن زندگی می ‌کند، می‌تواند تأثیر زیادی بر توسعه مهارت‌های گفتاری و زبانی او داشته باشد. اگر کودک در یک محیط محروم از زبان یا تعاملات اجتماعی مثبت رشد کند، ممکن است با مشکلاتی در گفتار و زبان رو به ‌رو شود. برای پی بردن به دلیل هر یک از مشکلات گفتاری لازم است تا کودک توسط پزشک متخصص یا گفتاردرمانگر معاینه ارزیابی شود.

علت اختلالات گفتاری در بزرگسالان

اختلالات گفتاری در بزرگسالان می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. صدمات ناشی از تصادف، سکته مغزی یا تروماهای دیگر می‌تواند به بخش‌های مغز که مسئول گفتار و زبان هستند آسیب برساند. این اختلالات معمولاً به نام اختلالات آفازی شناخته می‌شوند که باعث مشکلاتی در فهم یا تولید زبان می‌شود. همچنین بیماری‌هایی مانند پارکینسون، آلزایمر و اسکلروز متعدد می‌توانند به تغییرات در سیستم عصبی منجر شوند که بر مهارت‌های گفتاری تاثیر می‌گذارد. برخی از بزرگسالان ممکن است اختلالات گفتاری را از دوران کودکی داشته باشند که به صورت درمان ‌نشده باقی مانده یا در بزرگسالی تشدید شده ‌اند. مصرف الکل، داروهای مخدر یا دخانیات  نیز می ‌تواند بر سیستم عصبی و گفتار تأثیر منفی بگذارد.

5/5 - (3 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *