کار درمانی فلج مغزی

کار درمانی فلج مغزی

به فردی که دارای فلج مغزی برای انجام وظایف ، مهارت و بهبود هماهنگی و قدرت است ، درمان فلج مغزی می تواند به وی در تصمیم گیری ، استدلال انتزاعی ، حل مسئله ، درک ، حافظه و ... کمک کند کار درمانی بر ارزیابی و توسعه دادن توانایی فرد جهت عملکرد روزانه تا بالاترین سطح و بهترین حالت در فعالیت های عادی روزانه در خانه ، مدرسه ، خارج از کشور و محل کار متمرکز است .



کار درمانی فلج‌ مغزی چیست؟

کار درمانی بخشی است جدایی ناپذیر از برنامه درمانی کلی بیمار فلج مغزی ، با هدف ارتقا توانایی کودک در انجام مراسم و فعالیت های روزانه به طوری که باعث افزایش کیفیت زندگی آنها می شود . کار درمان فلج مغزی در اصل یک درمانگر آموزش دیده است که فرد ر ا در تطبیق ، جبران و دستیابی به حداکثر عملکرد راهنمایی کرده و سبب پیشرفت آن می گردد. کادر کار درمانی توانایی ها ، محدودیت های عملکرد بدنی ، سطح عملکردی شناختی ، نیاز ها و خواسته های عاطفی همچنین توانایی و تمایل به سازگاری را در نظر گرفته و اقدامات لازم را انجام می دهد . در کنار کادر درمان محیط خانه و خانواده همچنین سیستم پشتیبانی نیز نقش مهمی را ایفا می کند ، در اصل کار درمانی به نوعی مداخله درمانی محسوب می گردد و هدف این است که کودک به بالاترین سطح عملکردی در محیط خانه ، مدرسه و محیط های عمومی برسد . کاردرمانی از فرآیندهای تطبیقی ​​جهت آموزش کودک در انجام وظایف روزمره استفاده می کند. کاردرمانی معمولا تمرکزشان بر روش های سازگاری به کودک است که به وی کمک می کند که وظایفش را بشناسد و این کار را با تقسیم کار های اساسی به مراحل کوچکتر و قابل انجام صورت می گیرد که نوعی سرمایه گذاری بر موفقیت ، غرور و استقلال کودک است که سبب می گردد کودک احساس امنیت در محیط خانواده ، مدرسه و اجتماع داشته باشد .

کار درمانی در کارهای روزمره

یک متخصص کار درمانی معمولا بر مواردی تمرکز خواهد کرد که می تواند منابع جسمی و عاطفی کودک را آزمایش کند .برخی از این موارد شامل :

  1. کار های روز مره : لباس پوشیدن ، غذا خوردن ، نظافت شخصی ، مسواک زدن دندان ها ، حمام کردن ، گرفتن اشیاء و وسایل ، بازی کردن ، استفاده از تلفن ، استفاده از کامپیوتر ، تعامل با خانواده و دیگران، خانه داری و ... می باشد
  2. کار های مدرسه : باز کردن در های کلاس ، نشستن بر روی میز و نیمکت ، نوشتن و دست خط ، مسافرت با وسیله نقلیه و اتوبوس ، باز کردن قفل ، خواندن کتاب ، غلبه بر موانع فیزیکی ؛تعامل با معلمان ، مربیان و همکلاسی ها ، شرکت در فعالیت های مدرسه و انجام تکالیف مدرسه می باشد .
  3. کار های مربوط به محل کار: مهارت های شغلی ، مهارت های بین فردی ، استفاده از رایانه ، استفاده از تلفن ، استفاده از ابزار های مرتبط با حرفه های خاص می باشد .
  4. حضور در جامعه : حضور در فضاهای عمومی ، استفاده از حمل و نقل عمومی ، رانندگی ، خرید کردن و تعامل با پرسنل خدمات می باشد .



مزایای کاردرمانی در فلج مغزی چیست ؟

کار درمانی می تواند مزایای بسیاری برای فرد دارای فلج مغزی ، والدین وی و مراقبان آن داشته باشد ، کاردرمانی به کودک دارای فلج مغزی می آموزد که چگونه و به چه نحوی یک روال روزمره را توسعه دهد و آن را حفظ کند که در نهایت منجر به استقلال و کیفیت کودک گردد و با بزرگ شدن کودک از آنها می خواهد که وظایف روزمره خودشان را تا حد توان بدون کمک یا مداخله دیگران انجام دهند و ترجیح می دهند که جهت رفع نیاز های اساسی خود به دیگران متکی نباشند . علاوه بر آن کودک را قادر می سازند که به خواسته های زندگی نیز پاسخ دهند و زمینه را جهت گسترش روابط توسعه از جمله تامین نیازهای جسمی ، مراقبت از خود ، دنبال کردن آموزش ، اشتغال ، انجام فعالیت های روزمره و ... فراهم نماید .همچنین کودکانی که موارد شدید فلج مغزی دارند نیز می توانند از تجهیزات تخصصی تطبیقی و فناوری بهره مند شوند .متخصصان کار درمانی به کودکان می آموزند که چگونه از تجهیزات تخصصی مانند میز های چرخان ، رایانه ها با زبان از پیش تعیین شده اگر قادر به صحبت کردن نیستند ، سیستم های کنترل محیطی رایانه ای و صندلی های تخصصی به حفظ جایگاه مناسب برای خوردن غذا و تنفس کمک استفاده نمایند .

نقش والدین و مراقبان در قبال کودکان دچار فلج مغزی چیست؟

زمانی که کودکی دچار فلج مغزی می گردد ، والدین از میزان کیفیت زندگی فرزندشان ، توانایی عملکردشان ، سلامتی ، وضعیت عاطفی ، توانایی پذیرش و آینده خود نگران می شوند . در اصل کار درمانی می تواند با تقویت کردن مهارت ها سبب شود که کودک بتواند بازی کند ، با دیگران تعامل داشته باشد و بتواند ارتباط برقرار کند ، به مدرسه برود، در جامعه حضور پیدا کند و در نیروی کار نیز مولد باشد ، در این صورت با مهارت یافتن کودکان از میزان نگرانی والدین نیز کاسته شده و فرصت دیدن شکوفا شدن کودکشان به دست خواهند آورد .



چه موقع کاردرمانی توصیه می شود؟

کاردرمانی قطعا مبتنی بر نیاز کودک است و زمانی که پزشک مربوطه تشخیص داد که کودک مبتلا به فلج مغزی است  توصیه کار درمانی صورت می گیرد، در آن شرایط کودک برای انجام کار های روزمره خود نیاز به کمک دارد و متخصصان کار درمانی با توجه به نیاز کودک مبتلا به فلج مغزی با ارزیابی مهارت های حرکتی کودک ، وضعیت رشد ، عملکرد شناختی ، نیاز های جسمی و روانی اهداف درمانی را تعیین می نمایند .

فرآیند کار درمانی به چه صورت است ؟

کار درمانی با ارزیابی عملکرد جسمی و روحی کودک آغاز می گردد که هر دو در افزایش توانایی کودک مبتلا به فلج مغزی تاثیر به سزایی دارد درمانگر فلج مغزی توجه ویژه ای به موارد زیر دارد :

توانایی های جسمی :

  • انعطاف پذیری
  • دامنه حرکت
  • رفلکس ها
  • قدرت / ضعف
  • مسائل مربوط به رشد
  • حرکت انتقالی
  • هماهنگی عضلات دست و چشم

توانایی های دیداری :

  • وضوح تصویری
  • ادراک تصویری
  • حافظه بصری
  • ردیابی تصویری
  • ادراک فضایی

توانایی حسی :

  • آگاهی و درک بدن
  • توانایی شنوایی
  • پاسخ لمسی
  • توالی حافظه
  • حس عمقی

توانایی های روانشناختی / اجتماعی

  • توانایی ارتباط با دیگران
  • ظرفیت فکری
  • وضعیت ذهنی
  • خلق و خوی

کار درمانی فلج‌ مغزی در کجا انجام می شود؟

کار درمانی فلج مغزی معمولا در مراکز کار درمانی مراکز توانبخشی ، مدارس ، بیمارستان ها ، مراکز بهزیستی و مدارس با توجه به امکانات موجود انجام می گردد.

آخرین مقالات
انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

به طور کلی تارهای صوتی متشکل از بافت‌های عضلانی از جنس الاستیک هستند که در  کنار یکدیگر در بخش حنجره و بالای لوله تنفس نای قرار گرفته ‌اند. تار صوتی نیز نظیر سایر بافت‌ های بدن در معرض آسیب بوده و ممکن است دچار کشیدگی شوند. 1403/08/30 | 10:58
تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

ندول حنجره که معمولا به آن سرطان حنجره نیز گفته می شود، یکی از انواع سرطان حنجره بوده که به طور معمول که در بخش بالایی روده صوتی و یا حنجره پدیدار می ‌شود. 1403/08/25 | 01:56
چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

به طور کلی اختلالات گفتاری که شامل موارد متعددی هستند، هر یک دلیل مختص به خود را دارند. از این رو این سوال پیش می آید که چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟ 1403/08/19 | 12:23
درمان خانگی لکنت زبان

درمان خانگی لکنت زبان

به ‌طور کلی درمان خانگی لکنت زبان شامل موارد مختلفی است که هر یک می‌ توانند به ‌صورت مجزا در بهبود این مشکل گفتاری تأثیر داشته باشند 1403/08/15 | 12:50
لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله

لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله

یکی از معضلات والدین در رابطه با رشد گفتاری فرزند خود، لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله است. 1403/08/06 | 11:51
تمرینات کاردرمانی سکته مغزی

تمرینات کاردرمانی سکته مغزی

به طور کلی سکته مغزی از جمله عارضه هایی است که مشکلات جسمی و عدم تعادل را برای افراد به همراه خواهد داشت. 1403/08/02 | 10:04

ارسال نظر

طراحی سایت توسط دودکو طراحی سایت دود