به طور کلی تأخیر در گفتار ازجمله مشکلات رایج در میان کودکان بود که در برخی شرایط نگران کننده و در برخی شرایط نیز امری طبیعی است. می توان گفت دلیل بررسی علل شایع تاخیر گفتار در کودکان باعث شده تا والدین بتواند سریع تر جهت درمان اقدام کرده و نگرانی چندانی بابت این موضوع نداشته باشند. همانطور که بهتر می دانید، تکلم جزء مهم ترین مهارت های کودک بوده که از سنین پایین تقریباً یک سال به بالا شروع می شود و می تواند نقش مهمی در ارتباط اجتماعی، یادگیری و توسعه فردی و داشته باشد. با این وجود برخی کودکان ممکن است دیرتر در مقایسه با هم سن و سالان خود صحبت کنند و این موضوع والدین را تا حد بسیار زیادی نگران خواهد خواهد کرد.
وجود تأخیر در حرف زدن کودک یکی از موضوعات مهمی بود که مربیان، الدین و متخصصان حوزه روان شناسی به آن توجه ویژه ای دارند. زبان و گفتار مهم ترین ابزار ارتباطی انسان بوده و تأخیر در آن میتواند تأثیرات بسیار زیادی روی جنبههای مختلف زندگی کودک داشته باشد. این تأثیرات ممکن است تا نگرانی و استرس خانواده را افزایش داده و روی روند رشد کودک نیز تأثیر منفی بگذارد. از این رو لازم بود تا علل شایع تاخیر گفتار در کودکان را بررسی کرده و جهت رفع آن اقدام کرد.
تأخیر در تکلم تأخیر در تکلم کودکان چگونه است؟
پیش از بررسی علل شایع شایع تأخیر در گفتار کودکان بهتر است درمورد این مشکل توضیح دهیم. به طورکلی تأخیر در تکلم کودک به شرایطی گفته می شود که یک کودک نسبت به سایر هم سن و سالان خود توانایی صحبت کردن و برقراری ارتباط را نداشته باشد. این مشکل از نداشتن توانایی در بیان کلمات، عبارات و جملات بوده و همچنین باعث شود تا کودک نتواند به خوبی افکار و احساسات خود را بیان کند. دلایل متعددی وجود دارد که می تواند موجب ایجاد این مشکل شود. این دلایل می توانند به تنهایی در تعامل با دیگران دچار کودک را دچار مشکل کند. به همین خاطر نیز شناسایی به موقع دلایل شایع و تأخیر در کودکان باعث شده تا بتوان بهترین راه حل را جهت بهبود آن استفاده کرد.
4 مورد از علل شایع تاخیر گفتار در کودکان
می توان گفت که دلایل متعددی وجود دارد که سبب ایجاد تأخیر در گفتار کودکان می شود. علل شایع تاخیر گفتار در کودکان شامل موارد مختلفی می شود که مهم ترین آن ها عبارتند از:
مشکلات شنوایی
مهم ترین دلیلی که باعث شده تا کودک در حرف زدن دچار تأخیر و مشکل شود، داشتن مشکل شنوایی است. اگر کودک نتواند صدا صداها و گفتار دیگران را به خوبی بشنود، توانایی برای یادگیری زبان نیز نخواهد داشت. مشکلات شنوایی ممکن است به دلیل عفونت مکرر گوش، مادرزادی و یا سایر اختلالات باشد.
وجود تأخیر در رشد عمومی کودک
برخی کودکان ممکن است از همه نوع از تمامی جنبه های رشد به ویژه تکلم دچار تأخیر باشند. این نوع تاخیر ممکن است به دلیل مشکل ژنتیکی وجود بیماری مزمن و عوامل محیطی وجود داشته باشد. کودکانی که دارای تأخیر در رشد عمومی هستند، به زمان بیشتری برای توسعه مهارتهای مختلف و یادگیری احتیاج خواهند داشت.
مشکلات مشکلات عصبی رشدی
برخی از مشکلات عصبی رشدی همانند اوتیسم، فلج مغزی، یا اختلالات یادگیری سبب ایجاد تأخیر در تکلم کودکان می شود. کودکانی که به هر یک از این مشکلات مبتلا هستند در پردازش زبان، داشتن تعامل اجتماعی و کنترل عضلات مربوط به گفتار دچار مشکل هستند. از این رو می توان با روشهای همانند گفتار درمانی و کاردرمانی اوتیسم و یا بیماری های دیگر، به بهبود آن ها کمک کرد.
محیط زبانی ضعیف
درخصوص بررسی علل شایع تاخیر گفتار در کودکان بایستی بگوییم که محیط زبانی کودک نیز نقش مهمی را در توسعه مهارتهای گفتاری او ایفا می کند. کودکانی که در محیطی با کمترین تحرک زبانی رشد می کنند، ممکن است در یادگیری و استفاده از زبان دچار چالشهای بسیار زیاد شوند. از جمله عواملی همانند تعامل زبان با والدین، کمبود منابع زبانی، استفاده بیش ازحد از رسانه های دیجیتال اینترنت و تلویزیون باعث شده تا با کودک در گفتار دچار مشکل شده و به گفتاردرمانی نیاز داشته باشد.
عوامل ژنتیکی از علل شایع تاخیر گفتار در کودکان
در برخی اوقات سابقه خانوادگی می تواند دلیلی بر تأخیر در تکلم کودک و ایجاد مشکلات زبانی شود.
اضطراب عوامل روان شناختی
اضطراب و دیگر عوامل روان شناختی نیز جزء علل شایع تاخیر گفتار در کودکان است.
دو زبانه بودن کودک
کودکانی که در محیط های دو زبانه رشد می کنند، ممکن است دچار تأخیر موقت در گفتار شوند که این مورد چندان نگران کننده نیست.
دقیق ترین روش تشخیص اختلال تاخیر در گفتار کودکان
پس از بررسی علل و شرایط تاهیر گفتار در کودکان بد نیست تا بهترین راه ها جهت تشخیص این مشکل را بدانید که عبارتند از:
- مشورت با معلمان و مربیانی که در مراکز پیش دبستانی یا مدرسه حاضر هستند.
- با مراجعه به متخصص آسیب شناسی گفتار که با آن گفتار درمانگر می گویند.
- کمک از متخصص شنوایی سنجی پزشک عمومی یا پزشک متخصص اطفال کمک
اگر متوجه این شدید که مشکل اصلی تأخیر در گفتار به عدم درک زبان و نداشتن توانایی مربوط به آسیب شناسی مراجعه کنید. گفتار درمانگر ها نیز می توانند با استفاده از تست های زبانی وضعیت کودک شما را ارزیابی کرده و بهترین برنامه درمانی برای آن ها در نظر بگیرد. اما اگر احساس می کنید کودک شما دچار مشکلات کم شنوایی بوده و یا اختلال شنوایی دارد، بهتر است که به یک پزشک متخصص و شنوایی سنجی مراجعه کنید.
درمان تأخیر در گفتار کودک با طب سنتی
متخصصین طب سنتی بر این باورند که برای تسریع در روند حرف زدن کودک باید بدن آنها را گرم کرده و کودک نباید خیلی از غذاهای سرد استفاده کند که ازجمله آن ها میتوان به لواشک و لبنیات اشاره کرد. به جای آن میتوان برای سرعت در گفتار کودک می توان از مواد غذایی زیر استفاده کرد:
- تخم مرغ
- تخم کفتر
- تخم بلدرچین
- تخم اردک
- بادام و روغن زیتون
البته که استفاده از این مواد غذایی بایستی تحت یک برنامه مشخص باشد. به طور مثال بهتر است تا هر پونزده روز یک بار به کودک خود تخم بلدرچین و پخته شده بدهید. میتوانید زرده تخم بلدرچین را نیز با یک قاشق عسل مخلوط کنید. برای مصرف تخم اردک نیز بهتر است زرده را در روغن زیتون تفت داده و سپس با یک قاشق عسل مخلوط کنید و هر ده الی پونزده بار به کودک خود بدهید.

جمع بندی
در این مطلب به بررسی علل شایع تأخیر تأخیر گفتار کودکان پرداختیم. این مشکل می تواند بنا به دلایل ژنتیکی و داشتن بیماریهای زمینه ای یا مشکلات باشد که در این بخش به طور کامل و همه آن ها پرداخته شد. به منظور دریافت کلیه خدمات توان بخشی اعم از گفتاردرمانی، کاردرمانی و رفتار درمانی می توان به کلینیک نسیم مردانی مراجعه کنید.
بدون دیدگاه