اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی از مشکل‌ ساز ترین بیماری ‌هایی بوده که می ‌تواند روی سلامت بدن و همچنین مهارت‌های گفتاری و زبانی تأثیر زیادی داشته باشد. ایجاد اختلال تکلم ناشی از ضایعه مغزی درواقع جزء اختلالات عصبی شایع بوده که در آن بخش زیادی از سلول‌ های عصبی دچار مشکل می‌شوند که ازجمله مهم‌ترین آن‌ ها می‌توان به سیستم بخش مربوط به کلام و گفتار اشاره کرد. می‌توان گفت که تکلم یکی از پیچیده‌ ترین وظایف سیستم عصبی و مغز بوده که با همکاری سایر بخش‌ ها رخ می ‌دهد. بخش بروکا به‌ عنوان ناحیه‌ اصلی برای کلام و قسمت ورنیکه به ‌عنوان ناحیه اصلی برای درک کلام در زمان بروز چنین اختلالی تحت تأثیر قرار گرفته و دچار آسیب می ‌شوند و در نهایت تمام این موارد نیز منجر شده تا بیماران برای حرف زدن دچار مشکلات بسیار زیاد شوند.

در ادامه این مطلب از سایت نسیم با ما همراه باشید تا به ‌طور کامل این اختلال و علل رایج آن را مورد بررسی قرار دهیم.

 اختلال تکلم ناشی از ضایعات مغز چیست؟

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی به‌ علت آسیب دیدن مناطق گوناگون مغز که مسئولیت درک زبان را دارند اتفاق می ‌افتد همان‌ طور که در ابتدای مطلب نیز گفته شد، حرف زدن و  تکلم جزء پیچیده‌ترین عملکردهای مغز به حساب آمده که با وجود هماهنگی میان بخش‌ های زیادی از عضلات و اعصاب کنترل خواهد شد. این اختلال ارتباط میان منطقه بروکا و  ورنیکه را دچار مشکل می ‌کند و درنتیجه باعث شده تا انواع مشکلات گفتاری برای فرد اتفاق بیفتد. لازم است بدانید که اختلال تکلم ناشی از ضایعات مغزی دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به بررسی آن‌ها می ‌پردازیم.

رایج ‌ترین مشکلات گفتاری دراثر ضایعات مغزی

در حقیقت اختلالات تکلم در اثر ضایعه مغزی با توجه به نوع و میزان شدت آسیب به ‌وجود آمده و همچنین علائمی که وجود دارد می ‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. در میان مشکلات گفتاری مختلف رایج ترین آن‌ ها که در اثر آسیب به مغز اتفاق می ‌افتد عبارتند از:

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی چه علائمی دارد؟

می ‌توان گفت که اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی همانند هر بیماری دیگری نشانه‌ هایی را به‌ همراه دارد. مهم‌ترین این نشانه ‌ها عبارتند از:

  • عدم توانایی در بیان جملات بسیار بلند
  • استفاده از کلمات نامفهوم
  • تکرار کلمات و جملات
  • عدم توانایی برای درک صحبت و درک جملات دیگران
  • عدم وضوح گفتار و بیان کلمات به شکل مبهم
  • وجود مشکل در نوشتن و خواندن
  • ایجاد خطاهای گفتاری و محتوایی
  • عدم توانایی در یادگیری

مطالب مفید : برای تقویت تارهای صوتی چی بخوریم

مهم ‌ترین دلایل اختلال تکلم در اثر آسیب به مغز

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی دلایل مختلفی دارد. برای جلوگیری از این مشکل و همچنین اقدام به ‌موقع جهت درمان بهتر است که با این علل آشنا شوید. مهم‌ترین دلایلی که باعث وجود چنین اختلالی می ‌شود عبارتند از:

  1. سکته مغزی: کاهش خون ‌رسانی به مغز یا قطع جریان آن سبب سکته مغزی و ایجاد اختلالات گفتاری می ‌شود.
  2. تومور مغزی: تومورهای مغز در واقع توده‌هایی هستند که می ‌توانند به ‌صورت خوش ‌خیم یا بدخیم در بدن ظاهر شوند. این توده‌ها ممکن است با مغز در ارتباط بوده و بخشی از آن بخش‌های مرتبط با کلام را تحت تأثیر قرار دهند.
  3. تروما: ضربات بسیار شدید به سر باعث بروز ضایعات مغزی شده می‌شود که درنهایت سبب ایجاد اختلالات کلامی در اثر ضایعه مغزی خواهد شد.
  4. فلج مغزی: افت میزان اکسیژن در دوران جنینی سبب فلج مغزی نوزاد و همچنین ایجاد مشکل در گفتار او می ‌شود.
  5. عفونت ‌های مغز: آسیب‌های مغزی و عفونت های موجود همانند بیماری مننژیت سبب التهاب مغز شده و عملکرد آن را دچار اختلال می‌کند.
  6. بیماری‌های نورولوژیکی: بعضی از بیماری‌ها روی مغز و عملکرد آن تأثیر منفی داشته و سبب ایجاد ضایعات مغزی می ‌شود.

 درمان اختلالات تکلم براثر آسیب مغزی

همان ‌طورکه در بخش‌ های قبل اشاره کردیم، اختلال تکلم ناشی از ضایعات مغزی به عوامل متعددی بستگی دارد و روش درمانی نیز با توجه به میزان شدت و علائم هر یک از آن ها می ‌تواند متفاوت باشد. با این حال در میان روش‌های بی ‌شماری که وجود دارد،  استفاده از گفتاردرمانی جزء بهترین راهکارها برای بهبود اختلالات تکلمی ناشی از آسیب به مغز می ‌باشد. در این نوع روش درمانی پیش ‌از هرچیز لازم است تا میزان توانایی و وضعیت فعلی بیمار مورد ارزیابی قرار گرفته که این کار توسط گفتار درمانگر انجام می ‌شود. سپس با توجه به شرایط کلی بیمار بهترین روش‌های گفتار درمانی جهت بهبود تکلم او مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

 جمع‌ بندی

در این مطلب به بررسی علل، علائم و درمان اختلالات تکلم ناشی از آسیب مغزی پرداختیم. در واقع  مهم‌ترین دلیل این مشکل آسیب دیدن بخشی از مغز بود که با  گفتار و کلام ارتباط دارد. هم چنین بهترین درمان برای بهبود مشکلات تکلم می ‌تواند گفتاردرمانی باشد که توسط کلینیک نسیم به شکل حرفه‌ ای ارائه می ‌گردد.

نشانه ها :
آخرین مقالات
اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی یکی از مشکلات گفتاری رایج در میان کودکان است. چنانچه کودک شما به این اختلال مبتلا شود، ممکن است در کارهایی همانند به‌ خاطر سپردن کلمات و یا گفتن جملات پیچیده دچار مشکلاتی شود. 1403/09/02 | 09:17
اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی از مشکل‌ ساز ترین بیماری ‌هایی بوده که می ‌تواند روی سلامت بدن و همچنین مهارت‌های گفتاری و زبانی تأثیر زیادی داشته باشد. 1403/09/02 | 09:07
انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

به طور کلی تارهای صوتی متشکل از بافت‌های عضلانی از جنس الاستیک هستند که در  کنار یکدیگر در بخش حنجره و بالای لوله تنفس نای قرار گرفته ‌اند. تار صوتی نیز نظیر سایر بافت‌ های بدن در معرض آسیب بوده و ممکن است دچار کشیدگی شوند. 1403/08/30 | 10:58
تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

ندول حنجره که معمولا به آن سرطان حنجره نیز گفته می شود، یکی از انواع سرطان حنجره بوده که به طور معمول که در بخش بالایی روده صوتی و یا حنجره پدیدار می ‌شود. 1403/08/25 | 01:56
چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

به طور کلی اختلالات گفتاری که شامل موارد متعددی هستند، هر یک دلیل مختص به خود را دارند. از این رو این سوال پیش می آید که چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟ 1403/08/19 | 12:23
درمان خانگی لکنت زبان

درمان خانگی لکنت زبان

به ‌طور کلی درمان خانگی لکنت زبان شامل موارد مختلفی است که هر یک می‌ توانند به ‌صورت مجزا در بهبود این مشکل گفتاری تأثیر داشته باشند 1403/08/15 | 12:50

ارسال نظر

طراحی سایت توسط دودکو طراحی سایت دود