یکی از معضلات والدین در رابطه با رشد گفتاری فرزند خود، لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله است. به طور معمول از یک سالگی به بعد کودک مهارت صحبت کردن را به دست آورده و رفته رفته این مهارت با گفتن جملات، کلمات بیشتر و…. گسترش پیدا می کند. در میان کودکان 3 الی 4 ساله مشکل گفتاری رایجی که وجود دارد، لکنت زبان بوده که ممکن است در برخی مواقع طبیعی و در برخی مواقع نیز نگران کننده باشد. نشانه هایی برای تشخیص این موارد وجود دارد. اما بهترین کار مراجعه به بهترین کلینیک گفتار درمانی در شرق تهران و دریافت کمک از یک گفتاردرمانگر است. چرا که او می تواند با ارزیابی های لازم تشخیص دهد که آیا مشکل گفتاری کودک جدی است، یا خیر! می توان گفت که میزان شدت لکنت در این بازه سنی زمانی رخ می دهد که اطرافیان از کودک می خواهند تا روانتر صحبت کند. به همین خاطر نیز کودک دچار استرس شده و بدتر دچار لکنت زبان می شود. این مشکل در بازه سنی 2 الی 7 سال بسیار رایج است اما علاوه بر موضوع مذکور می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.
آیا لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله طبیعی است؟
اگر بخواهیم به طور کلی در مورد این که لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله طبیعی است؟ بگوییم، بایستی گفت که لکنت زبان ناگهانی در کودکان در این بازه سنی در بسیاری از موارد، طبیعی است و به مرور زمان برطرف می شود. این پدیده به دلیل رشد سریع زبان و مهارتهای ارتباطی در این سنین رخ می دهد. چرا که کودک در این سن جهت حرف زدن دچار استرس شده و حتی به دنبال کشف جملات و کلمات جدید است. همچنین او تلاش می کند تا برای حرف زدن از دیگران تقلید کند و همه این موارد سبب ایجاد لکنت زبان می شود. همچنین عواملی نظیر هیجان در این سن یا خستگی نیز باعث شده تا کودک در اکثر اوقات با چنین مشکلی مواجه شود.
چه موقع بایستی نگران لکنت در میان کودکان 3 و 4 ساله بود؟
در واقع لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله همیشه هم طبیعی نبوده و نیاز به درمان دارد. در حقیقت لکنت زبان در میان کودکان به عنوان یک مشکل گفتاری رایج شناخته شده که می تواند با استفاده از روش هایی همانند گفتار درمانی بهبود پیدا کند. در پاسخ به این که چه زمانی باید نگران لکنت زبان ناگهانی در کودک شد؟ بایستی بگوییم که اگر لکنت زبان کودک شما به مرور زمان بهبود نیافت و یا با علائم دیگری همراه بود، بهتر است به متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید. برخی از علائمی که نشان میدهد باید به گفتاردرمانگر یا پزشک مراجعه کنید عبارتند از:
- تکرار مکرر صداها یا هجاها: اگر کودک به طور مداوم اولین حرف کلمات را تکرار کند.
- کشیدن صداها: اگر کودک صداها را به طور غیرعادی طولانی کند.
- بلوکه شدن: اگر کودک نتواند کلمه مورد نظر را ادا کند.
- تنش بدنی: اگر کودک هنگام صحبت کردن، تنش بدنی مانند چشمک زدن یا تکان دادن سر نشان دهد.
- اجتناب از صحبت کردن: اگر کودک از صحبت کردن در موقعیتهای اجتماعی اجتناب کند.
با توجه به این علائم شما می توانید تشخیص دهید که شرایط لکنت زبان کودک طبیعی بوده یا نگران کننده است. اما به طور کلی جهت اطمینان خاطر بهتر بوده تا کودک را نزد یک پزشک یا گفتاردرمانگر ببرید تا بررسی لازم انجام شده و در صورت نیاز هرچه سریع تر جهت شروع درمان اقدام شود.
پس از شروع لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله چه باید کرد؟
بسیاری از والدین پس از مشاهده مشکل لکنت زبان ناگهانی در کودک 3 و 4 ساله دچار اضطراب شده و در مورد روش برخورد با این مشکل اطلاعاتی ندارند. بهتر است پس از مشاهده این مشکل در کودک خود به موارد زیر توجه کرده و آن ها را انجام دهید. این موارد عبارتند از:
- تا حد امکان اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید.
- با انجام یکسری کارها و تمرینات از شدت لکنت جلوگیری کنید.
- گفته های کودک را کامل نکرده و برای حرف زدن به او آرامش بدهید.
جمع بندی
در سنین 3 و 4 سال وجود لکنت زبان تا حد بسیار زیادی طبیعی است. اما در شرایطی که این مشکل طولانی شده و با نشانه های دیگر همراه باشد، لازم است تا به پزشک یا گفتاردرمانگر مراجعه شود.
بدون دیدگاه