به طور کلی برای درمان تأخیر گفتار در کودکان روش های درمانی متعددی وجود دارد. تأخیر در گفتار کودک نوعی اختلال ارتباطی به شمار می رود. اگر کودک با وجود این که به تکامل جسمی رسیده اما برای بیان تنها قادر به گفتن چند کلمه محدود باشد، ممکن است که دچار این اختلال باشد. در واقع توانایی های مربوط به زبان کودک ممکن است با سرعت کمتری به تکامل برسند. به همین خاطر نیز درک استفاده از زبان گفتاری تا حدودی برای آن ها مشکل است. وجود تأخیر در تکلم کودکان ممکن است در اثر مشکلاتی نظیر کم شنوایی، ناشنوایی، اختلالات روان شناختی همانند اوتیسم و مشکلات گفتاری بروز کند. البته که در برخی اوقات نیز مشکلات زمینه ای باعث شده تا در گفتار کودک تأخیر ایجاد شود. در حال حاضر بنا به دلایل مختلفی دیر صحبت کردن کودک رواج پیدا کرده است. براساس آخرین آماری که وجود دارد، 5 الی 10 درصد از کودکان در سنین پیش دبستانی دچار تأخیر گفتار هستند. در ادامه این مطلب از کلینیک نسیم با ما همراه باشید تا درمورد روش های درمانی و تأخیر گفتار دلایل آن توضیحاتی را بیان کنیم.
بررسی علایم تأخیر در گفتار کودکان
قبل از بررسی درمان تأخیر در گفتار کودکان بهتر است با علائم این اختلال آشنا شوید. چرا که در برخی اوقات حساسیت والدین بیش ازحد بوده و ممکن است کودک به چنین مشکلی مبتلا نباشد. اگر کودکی دچار این اختلال گفتاری باشد، ممکن است نشانه وجود یک اختلال تکاملی در او باشد. کودکانی که مبتلا به اختلال تأخیر در تکلم هستند، برای درک یا صحبت کردن دچار مشکل شده و این موضوع به صورت مستقیم در زندگی روزمره و ارتباطات آن ها مؤثر خواهد بود.
به دلیل این که روند تکامل گفتاری در همه کودکان یکسان نخواهد بود، بهتر است به هیچ وجه فرزند خود را با دیگر کودکان هم سن و سال او مقایسه نکنید. شما میتوانید در صورت مشاهده علائم زیر برای تأخیر در گفتار، از گفتار درمانگر یا یک پزشک متخصص کودکان کمک بگیرید:
- در صورتی که کودک به تأخیر در گفتار مبتلا شود، تا 1 سالگی تلاشی برای استفاده از صداها و حرکات و یا کلمات برای برقراری ارتباط نمی کند. به ویژه در زمانی که به کمک نیاز دارد.
- تا سنین 2 سالگی کودک کم تر از پنجاه کلمه مختلف را بازگو می کند و به صورت خودکار نمی تواند دو یا چندین کلمه را با یکدیگر ترکیب کرده و عبارتی را بیان کند.
- در سن 3 سالگی کودک همچنان قدرت ترکیب کردن کلمات در عبارات را نداشته و نمی تواند برای دریافت کمک جمله یا عبارتی را بیان کند.
- در سنین 4 الی 5 سالگی که در سن پیش دبستانی است، کودک همچنان در حرف زدن دچار مشکل می شود.
البته علاوه بر این موارد بایستی بیان کنیم که تأخیر در گفتار کودکانی که به کم شنوایی، اوتیسم، سندرم داون و دیگر سندرم ها کاملاً طبیعی بوده اما در شرایطی که کودک سالم بوده و یکی از علائم بالا را داشته باشد، بایستی نگران بوده و برای شروع روند درمان اقدام کنید. براساس آماری که وجود دارد تا سن 2 سالگی از هر 5 کودک، یک کودک دارای علائم تأخیر در گفتار است که این مشکل در بسیاری از آن ها با افزایش سن بهبود یافته اما برای برخی کودکان نیز این مشکلات باقی خواهد ماند.
بررسی روش های درمان تأخیر در گفتار کودکان
همان طورکه در ابتدای مطلب گفته شد، برای درمان تأخیر در گفتار کودکان روشهای متعددی وجود دارد که بهترین آن ها عبارتند از:
درمان تاخیر در گفتار کودکان
اولین و متداول ترین روش درمانی که برای تأخیر گفتار وجود دارد، گفتار درمانی بوده که در مراکز توانبخشی ارائه می شود. گفتاردرمانگر ممکن است از مجموعه ای از تمرینات و ماساژها جهت درمان مشکل تاخیر گفتاری کودک استفاده کند. همچنین ممکن است از طریق بازی این کار را انجام دهد. در ابتدا بایستی علت اصلی تأخیر در گفتار مشخص شود. به طور معمول جلسات گفتاردرمانی کودکان برای تأخیر گفتار 30 الی 45 دقیقه بوده و تعداد جلسات نیز به کودک و شرایط او بستگی دارد.
بازی درمانی
بازی درمانی از جمله روش های مؤثر بوده که گفتار درمانگران به وفور از آن استفاده می کنند. البته که والدین میتوانند با یادگیری این بازیها به بهبود کودک خود کمک کنند.
دارو درمانی
در برخی مواقع نیز استفاده از یکسری داروها برای کودکانی که دچار تأخیر در گفتار هستند، مناسب خواهد بود.
جمع بندی درمان تاخیر در گفتار کودکان
درمان تاخیر در گفتار کودکان : به طور کلی تأخیر در گفتار کودکان از جمله مشکلات رایج در میان کودکان بوده که می توان با روشهای مختلفی نظیر بازی درمانی، گفتاردرمانی و دارو درمانی آن را درمان کرد. این مشکل گفتاری دارای علائم متعددی است. البته که وجود مشکل گفتاری در کودکانی که به بیماری هایی نظیر اوتیسم، سندرم دان یا کم شنوایی مبتلا هستند، کاملاً طبیعی است.
بدون دیدگاه